Pages

Saturday, June 30, 2012

" Mommy To Be "

Seronok bila baca blog-blog Mommy To Be atau yang memang dah jadi mummy ni..
Banyak tips-tips atau cerita-cerita besh and cute sama ada pengalaman
diorang ngan baby, pengalaman diorang time pregnant..
Kekadang rasa nak cite gak, tapi tah..hihihi
Tatau nak cite apa..

Ari ni 30 June 2012, genap lah 36 weeks jaja bawak baby dalam pewot
atau kata saintifik nye PREGGY..  :P

Ada yang kira-kira 36 weeks tu dah cukup 9 bulan,
tapi kalau kire ikut hari masih 8 bulan lebih kan kan kan.
** Ayat nak sedapkan hati sebab nebes nak bersalin nanti..hahahaha **

Mula-mula jaja checkup sume kat
Hospital Bersalin Razif & Norana..
Diorang bagi due jaja bersalin 30 July 2012.
Tik tok tik tok.. ok ade 30 hari lagi ..
cuakkkkkkkknyeeeee   T____T

Pastu dalam proses dok kat umah, survey-survey sepital..
Lama-lama decide nak tukar sepital lah!
nak bersalin kat sepital lain lah! Cari yang murah sikit..hehe
Dan buat keputusan nak berpindah ke
HOSPITAL UMRA
Tapi still checkup kat Hospital Bersalin Razif & Norana tu
sampai la 30 weeks.

Cukup 33 weeks, siap-siap la nak pegi mendaftar ke Hospital Umra.
Sebenarnye dah penah pegi dah time 29 weeks
sebab buat appointment untuk 3D/4D scan kat situ ngan jezz.
So kira da mendaftar la..heheeeee  ^_____^

Dah sampai situ, jumpa doctor sume..
tetibe rasa menyesal checkup kat Hospital Bersalin Razif & Norana
sampai 30 weeks tu.
Kalau tau, dari awal da pindah ke Hospital Umra.. sobssss  :'(

Sebab ???
Kita dah la first pregnant kan, kat Hospital Bersalin Razif & Norana
setiap kali checkup, takde doctor die nak bagi penerangan yang lengkap.
Scan-scan. Cakap baby sihat. Tanya ubat ade lagi ke tak.
Itu je!
Penah tanya gender baby pon tak dpt nak confirmkan.
Kalau tak tanya lagilah memang takkan di bagitau..huhu..

Kat Hospital Umra pulak, semua dia terangkan. Dari A-Z..  
Dan yang paling upset sesangat sebab, bila da kat Hospital Umra,
Doctor tanya pasal injection ATT, jaja blur sebab tak tau.
Bayangkan dah 33weeks tapi tak kena ATT pon kat
Hospital Bersalin Razif & Norana tu.
Dah la patut kene cucuk dua kali sepanjang pregnant.
Tak pasal-pasal kena sebulan dua kali tau.
Kalau tak bole la jarak sikit inject tu.


Lepas ni takmau pegi situ lagi..
Merajuk !!!
Langsung tak jaga patient yang tak mengerti apa-apa ni.
huhuuuuuuuuu

Ok ok ok, kite tutup cite pasal sepital ni..hihihihi..
Eh lupa pulak..
Due yang Hospital Umra bagi 29 July..
bertambah awal nebes pon bertambah.
Doctor da explain ciri-ciri kalau nak bersalin.
Time doctor explain, konon-konon angguk dengan penuh
kusyuk dan tawadukkk gituuww.. awww..
Dalam hati...
waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..
NEBES NEBES NEBESSSS

 Last untuk entry kali ni,
Terima lah kaki tangan dari jaja!
Eh dari baby jaja..hehehhh


** 29weeks **

Yang ni baru la betul dipanggil kakitangan..tihihihihi
Takmau tunjuk muka lagi .. Takmau tunjuk gender lagi ..
nanti tak surprise!

Lagipun dari scan aritu jaja dok tengok everyday gambar baby
yang dalam pewot ni dok ikut muka sape..hahaha

Lebiu sayang mama.. Tak kisah la ikut sapa pon..
yang penting seeehatttt..
Baby sehat hati mama ponnn ikut sehat & senang hati..
Aminnnnnn





16 comments:

Miss Sunshine said...

hosp umra ok tak?
rate berapa utk bersalin normal?
ingat nak bersalin kat situ... tapi, ade org suggest demc...

✿ jaja ✿ said...

hospital Umra ok dear..
Package untuk normal RM999++
Package c-zer RM 2999++

Mcm kawan jaja kene czer kat situ total bil lebih kurang RM 3500..
tu pon sbb die mintak bilik sorang n lain2 lagi...

So far mmg paling murah dlm semua spital swasta yg jaja survey.. ;)

izla said...

salam kenal,
congrats on ur pregnancy!
dah 36 week? kejap je lagi tu.
dah kene standby dari sekarang

Reena Onn said...

First time dengar pasal injection ATT tu... rasanya sepanjang preggy 3 kali ni, akak tak pernah kena injection. Ambil darah tu iye. Hehehe... Anyway akak harap semuanya ok. Selamat hari raya awak :)

Reena Onn said...

Awakkk!!! Gambar baby comel mana? Nak tengok... hehehe...

Anonymous said...

huhu....umra tu ok ke...
awk dpt doc yg mne 1....
sy g dpt doc yg xnk bg info pn...
asyk ckp baby sihat je...
doc cina mse tu...
tu rse cm brt je nk g lg skali...

✿ jaja ✿ said...

Kak reena.. hihi..
injction ATT tu inject untk kancing gigi..kak reena tak penah kene yeh? sbb kalu kerajaan pn kena gak kengkawan jaja cite..
jap lagi nk update gambo baby..da lama betul tak update blog asik blogwalking je..kihkih

✿ jaja ✿ said...

hi dear anonymous..hehe :P
so far pada jaja, umra lagi better.. cuma kadang2 terlampau ramai org, nk menunggu tu yg penat..hehe..
tp jaja tak penah dpt doc cina tau.. sume melayu..n diorg bg explaination lengkap .. :D

Anonymous said...

hi, nak tanya kalo price for scan bape ya?

izfanora said...

seriously come here sbb neves.. psl baby menyorok.. until now, kantung baby xnmpk. n checkup sume za buat kt umra.. doakan yer..

on this entry date, za baru je bersanding belah perempuan... hihi.. :)

Khasyi Baby Store said...

izfanora :
yeke za.. insyaAllah sume akan ok.. takde pape tu..
nnt bby za mst secomel ibunye :)

shazlea shayla @ maria said...

Hi sis.. maria baru first pregnancy and baru first time g check up. Smlm check up di Hosp Razif. Mmg macam akak ckp tu. sbb doktor tak banyak bagi penerangan. Maria yang lebih banyak bertanya. Nasib baek la ade buat research skit pasal early pregnancy, ada juga la benda nak ty. dan malam ni tergerak hati nk google survey hospital. Tq sis for your entry =)

✿ jaja ✿ said...

Hai maria.. :)
thanks sudi baca blog jaja..
anyway awak try la survey2.. ade spend duit lebih boleh pegi SALAM..
sbb jaja dgr bnyak jugak gud review.. :)
Umra pn ok.. tp ramai org.. & rate skrg da naik sikit dr rate jaja tu.. :)
anyway congratz on your prgnancy ya.. take care dear ;)

hasyimahshe said...

assalamualaikum jaja..sy singgah sini tgk tgk experience pregnant.

reen shazarina said...

hai jaja,

salam perkenalan, jaja bersalin kat UMRA ek.. ok tak doktor yg sambut baby time bersalin? Plan nak bersalin kat sana jugak.. Tp baca review macam 50-50.. takut jugak..

Tq..

✿ jaja ✿ said...

Hi reen ;)
Yup..jaja bersalin kt umra setahun 3bulan yg lepas..hehehe..
Anyway umra sgt recommended..
Dctor sgt helpful n macam mak2 gitu..hehe
Bayangkan doctor tlg tenangkan & urut2 kite.. rasa mcm mak ade kt sebelah..heee
Dont wory yang..banyak2 doa for sure sume ok ;)

Sory lmbt rwply..jrg bukak blog..hee ;)